Бани

Публикувано от на Oct 6, 2017 в Бани | 0 коментара

Бани

Радонови бани. Над вратата на мъжка баня е стоял надпис, който гласи, че сградата е бола подновена през 1750г. от благорадетеля Мехмед бин Хасан. Намират се в кв. Чепино, в отделни сгради – мъжка и женска баня, на около 1 км южно от града и на около 500 м от Клептуза. Радоновите бани са в самото корито на Чепинска река, в подножието на клептузките височини.

Минералната вода се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, хидро-карбонатно-сулфатно-натриево-флуорна и силициева. Рдиоактивността е в границата на нормата. Общият дебит е 89 л/сек., температура 47°С, обща минерализация 227 мг/л, рН– 9.20, радий – по-малко от 20 мг/л, метасилициева киселина – 48 мг/л. Съдържа значително количество натрий, калий и калций.

Водата е подходяща за къпане, пиене и инхалационно лечение. Действа ободряващо и укрепващо организма. Баните разполагат с вътрешни басейни, ванни отделения, съблекални.В близост се намират открити минерални извори – „топилата” и открит басейн с минерална вода.

Вельова баня. Намира се в кв. Лъджене. Легендата разказва, че някога бан Вельо управител на селата, имал рани на кожата, но никакво лечение не му помогнало. Една баба го научила да сои прави бани в локва от един топъл извор.Вельо се излекувал и на мястото на този извор издигнал баня. Тя и до днес носи неговото име.

Минералната вода е хидро-карбонатно-сулфатно-натриево-флуорна с дебит 60 л/сек, температура 43°С, минерализация 336 мг/л, рН 9.8.

Водата е подходяща за външно, питейно и инхалационно лечение при широк кръг на заболявания от възпалителен и дегенеративен характер. Използваната минерална вода е бистра, безцветна, без мирис и с приятен вкус.Прилага се за балнеолечение, без да се охлажда. Процедурите се извършват в басейни и вани. Водата се прилага за лечение на стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания, заболявания на ставите и периферната нервна система, неврози, заболявания на бъбреците.

За инхалация се прилага при редица белодробни заболявания и патологични процеси на горните дихателни пътища. За пиене се използва водата от извор №11, който е сходен по минералния състав с водата на Вельова баня.

Карбонатна баня /Женска баня/. Намира се във Велинград, кв. Лъджене, построена на десния бряг на р. Луковица, в близост до Курортна поликлиника и централния минерален плаж. Използва се минерална вода от хидротермално находище – Лъджене – флуорна-силициево-хидрокарбонатно-натриева, рН 9.20, обща минерализация 370 мг/л, дебит 80 л/сек. Съдържа микроелементи: мед, цинк, олово, сребро, кадмий и кобалт. Водата е хипертермална при извора – 61°С, охлажда се до температура 38-39°С. Прилага се за балнеопроцедури и чрез пиене. Успешно се лекуват заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Има басейн и вани.

Кремъчна баня /Мъжка баня/. Намира се във Велинград, кв. Лъджене, недалеч от централния минерален плаж. Водата се характеризира като сулфатно – натриево – силициево – хидрокарбонатно – флуорна с температура 35-36°С, охлажда се от 63°С и има рН 9.18. ЮПрилага се за балнеолечение при заболявания на нервната система, обменни заболявания, сърдечни неврози, хипертонична болест – І и ІІ степен, климактерични смущения, невродермити и др. Балнеолечението се извършва във вани, басейни и под душове. Водата е с дебит 90 л/сек, минерализация 320 мг/л, метасилициева киселина 70 мг/л.

Кална баня. Тя е между кварталите Лъджене и Каменица. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриево-силициево-флуорна с дебит 60 л/сек, хипертермална /температура 84°С/, рН 8.20, минерализация 683 мг/л. Съдържа микроелементите волфрам, галий, литий и др. Прилага се във вани и басейни.

Подходяща е за лечение на артрозната болест, заболявания на периферната нервна система и гинекологични заболявания.

Сярна баня. Намира се в кв. Каменица и е най-голямата във Велинград. В строеж е през 1912г. с ентусиазираното участие на населението от селото. Открит бил стар каптаж от времето на Римската империя. Има басейни и вани. Дебитът на водата е 40 л/сек, хипертермална /темпратура 88°С/, минерализация 551 мг/л, рН – 8.2, метасилицилова киселина – 91 мг/л, флуор – 8.6 мг/л.

Водата съдържа незначително количество свободен сероводород и хидрофосфат, калций, магнезий и следи от желязо. Минералната вода е сулфатно-натриево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна. Съдържанието на флуор прави водата подходяща за профилактика на кариес при децата и остеопороза при възрастните. Прилага се при лечение на ставни и гинекологични заболявания, атеросклероза, хипертонична болест І и ІІ степен, някои заболявания на нервната система.

Драгиново. Драгиново е село, разположено на 4 км северно от Велинград, край р. Чепинска, с надморска височина725-780 м. Минералната вода е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева, флуорна и силициева минерализация. Дебитът на водата е 18 л/сек, температурата – 88°С и рН 8.2.

Translate »