Министър Екатерина Захариева и кмета д-р Коев:”Младите хора са нашето богатство!”

Публикувано от на Sep 13, 2018 в Новини | 0 коментара

Министър Екатерина Захариева и кмета д-р Коев:”Младите хора са нашето богатство!”

    „През последните шест месеца се говореше толкова позитивно за България, колкото не се е говорило през последните 27 години. Успехите на Българското председателство на ЕС са видими, а младите лица, които работиха като доброволци към институциите ни бяха неговото лице. Всички, които дойдоха в България разбраха какво е богатството ни – нашите млади хора, които са нашето бъдеще“. Това заяви  вицепремиерът Екатерина Захариева на дискусия с младежи от Велинград на тема „Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС – ролята на младите хора“.

    В изказването си първият ни дипломат подчерта, че за изминалите шест месеца с визията и амбицията си България е показала, че може да налага приоритетите си и да ги превърне в европейски. „Показахме, че можем да водим диалога и дебата с всички 28 държави така, че да постигнем нашите цели“, изтъкна Захариева.

    Външният министър беше категорична, че дебатът за бъдещето на Европа не бива да бъде формален, а гласът на младите хора е изключително важен.

     „Нашата грешка – на всички европейски политици и чиновници в ЕС, беше, че като че ли забравихме да обясняваме на младите хора какво и защо правим, какво означава това да си член на Европейския съюз и най-вече да ги питаме какво очакват от нас“, каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че е важно възприятието за институциите в Брюксел да не бъде само едно имагинерно понятие. „Европа и нейните институции, това сме ние, всички европейски граждани. Всички определяме заедно политиката“, изтъкна още министър Захариева.

     „Демокрацията не е даденост, всеки един от нас трябва да се бори всеки ден за нея.” – обърна се Захариева към младежите от Велинград. „Начинът, по който трябва да го направите е да давате идеи, да се включвате в инициативи, да изразявате позицията си и да бъдете гласовити, когато не сте съгласни с нещо.”

    Кмета д-р Костадин Коев връчи на министър Захариева плакет, послучай 70 години от основаването на Велинград.

Translate »