Зaбележителности в региона

 

 

 Велинград е много предпочитана туристическа дестинация, известна с многобройните си минерални извори. По изобилие и разнообразие на минералните си води градът се нарежда на първо място в България. Комбинацията между изключително ефективни спа услуги и терапии с лечебна цел, красивата природа, и огромния, добре поддържан парк на Велинград го превръщат в предпочитано място за бизнес туризъм, младежки и семейни почивки и пациенти, които имат нужда от бързо възстановяване след прекарано заболяване. Настаняването в града зависи от изискванията и бюджета ви. Няколко луксозни спа комплекса, множество по-малки хотели, къщи за гости и частни квартири са на ваше разположение. Спа и балнеокомплексите приемат клиенти, които не са гости на техните хотели и санаториуми. Затова не се колебайте да изберете това място за настаняване във Велинград, което ви е най-удобно. Добрата почивка ви е гарантирана, а Rooms.bg ви предлага възможност за бърз и удобен избор на хотел.

 

 

 

Езерото Клептуза – Велинград

Разстояние от Велинград: 0.4 km

Информация: Езерото Клептуза е най-големият извор в България от карстов тип – разположен е на десния бряг на р. Чепинска, в близост до Планинския склон в кв. Чепино, Велинград. Едноименният  парк, заедно с двете си езера е символ на града. Голяма част от водата му се използва за питейни нужди, а останалата част образува две езера, които се вливат в р. Чепинска, а след това в р. Марица и в Бяло море. На юг от карстовия извор се простират борови гори, които са се превърнали в естествен парк, посещаван от жителите на града и неговите гости, най-вече през летния сезон.

Има и легенда за прочутото езеро Клептуза. Естествено е свързана с любовта. Изворът е кръстен на името на девойка, казвала се Клепна, от прочутия род на Узите. Тя била умна и красива. Вероятно най-прекрасната в околността. Клепна, като всяка девойка си имала и тайна – споделена любов. Двамата с момъка се срещали тайно в близката гора. Но родителите на момичето искали да я задомят за богат големец от близкото село, който нямал сърце, но имал пари. Душата му била мъртва, красотата студена, а думите безжизнени. Девойката решила да избяга при възлюбения си, който искал да я отведе. Но, за да стигне до него, трябвало до прекоси гората. През това време, от там преминавали и османци. Те забелязали красотата на българката и я подгонили. Тя решила да се скрие, но не успяла и точно преди да я заловят замолила Господ, Земята да я погълне, за да не попадне в османските ръце. Господ чул молитвите й, Земята се разцепила и девойката потънала в нея. Когато се скрила от погледа на преследвачите, от ямата бликнала бистра вода и удавила преследвачите. Днес водата продължава да тече, образувалото се езеро продължава да е така красиво, а заради девойката от рода Уза то се нарекло Клептуза.

От езерото Клептуза водят началото си много маркирани пътеки, водещи до местностите Брези, харманите, Сивата вода и др.

Велинград е един от най-известните Спа и балнеологични места в страната. Градът е известен с лековитата си вода и климат, който благоприятства редица заболявания. Има изградени много хотели, голяма част от които са луксозни. Велинград е прекрасно място за отдих  както през зимата, така и през лятото.

 

 

Исторически музей – Велинград

Разстояние от Велинград: 0.7 km
Категория: Исторически / Музеи
Информация:
Историческия музей на Велинград е създаден през 1951 година,  той е приемник на читалищни и училищни изложби. Няколко години след като музеят е бил създаден,  статутът му е променен в къща-музей „Вела Пеева”, чието име носи днес градът. Величка Пеева както е било цялото й име е била виден деец на Партизанското движение в страната ни по времето на Втората световна война. През 1991 година музеят е преобразуван и му е върнат статута на исторически музей.

  Домакин на музеят е двуетажна сграда специално построена за целта. Тя разполага с просторни и практични зали, в които са представени над 17 хиляди експоната. Основните експозиции на музея са „ Мемориална за  Вела Пеева ” –тук е проследен живота на смелата жена превърнала се в патрон на града и  „ Етнографска”- тази експозиция ще Ви запознае с нравът, културата и битието на местното населени . Историческия музей се състои от  няколко  отдела : Археология,  Нова и най-нова история ,  Възраждане и Художествен отдел . В които  ще можете да видите археологически находки, вещи от бита, книги от самото начало на книгопечатането, икони, както и снимки и лични вещи на известни личности. Музеят разполага с библиотека, документален архив и  лекционна зала , в която се провеждат беседи на български, немски и руски език.. Тук ще намерите и щанд за сувенири и историческа литература. Историческия музей е включен в немския каталог „Музеите на света” издаван в Мюнхен и е част от Стоте национални туристически обекти.

Работно време:

от 9.00 до 17.30 ч. – почивен ден неделя

Лятно работно време:

от 1 април до 30 септември

музеят работи без почивен ден

 

 

 

Пещерата Лепеница – Велинград

Разстояние от Велинград: 2.4 km

Информация: На 12 км от Велинград, в община Ракитово е разположена пещерата Лепеница. Дълга е 1525 м и е на 975 м.н.в., с денивелация 10 м. Пещера „Лепенеца”  е в Западните Родопи, в подножието на вр. Сюткя. 

   До пещерата има достъп и от Велинград и от Ракитово. Тя е изключително атрактивен туристически обект. В нея е влизано до 1400 м. и все още никой не е видял, това което природата е оставила в хилядолетната си история. На 11.09.2010 г пещерата е отворена за туристи. Някои от залите имат атрактивни имена като „Арманите”,  „Концертната зала” и „Срутището”. От пещерата са картирани и проучени 1525 м. Запазени са уникални образувания и невероятно красиви форми – сталагмити, сталактити и сталактони, пещерни езерца, драперии, бисери и рози. Пещерата е на три етажа, като на долния минава подземна река. При дъждовно време на втория етаж се образуват 4 езера, а при липса на дъжд, езерата са две. Последният трети етаж е сух, но за жалост недостъпен.Пещерната фауна е много богата и интересна. Известни са 24 различни вида животни, 6 от които са троглобиотни, такива които живеят единствено в пещери. В пещера „Лепеница” има шест вида прилепи. Постоянната температура в пещерата е близо 10 градуса.

  Днес пещерата е вече туристически обект. Но повече от 50 години тя е била изцяло недостъпна за туристи. За природна забележителност е обявена в 1960 г. При посещение в нея се влиза  единствено с водач и специализирана екипировка, на не по-големи групи от по 10 човека. Движението се осъществява единствено по строго ограничени маршрути. Не се позволява употребата на алкохол и различни упойващи вещества, както и пушене при посещение в пещерата, чупенето и пипането на различните пещерни образувания. През повечето време се върви по изключително тесни коридори, а на доста места се налага и ниско навеждане. В голяма част от коридорите се гази вода. Посещението на пещера „Лепеница” е едно екстремно преживяване.

 

Природонаучен Музей “Плиоценски парк”

Разстояние от Велинград: 14 km

Категория: Исторически / Музеи

Информация: Един от най-интересните природонаучни музеи в България бе открит на 19 септември 2013 г. в родопското село Дорково. В Плиоценски парк – Дорково са изложени находки, датирани към епохата на Плиоцена, открити при разкопките на палеонтологичното находище, намиращо се в близост до селото, в местността Кокалите. Плиоценът е геоложка епоха, започнала преди около 5,300 милиона години и завършила преди 2,600 милиона години. Находището край Дорково е най – голямото, открито до сега на Балканите и второто по значимост в Европа. Открити са костите на над 30 вида животни, 600 кости са проучени на площ от 15 кв м. Идеята за изграждането на музей се ражда по време на българо-френска експедиция, провела се през 80-те години на миналия век. Архитект на сградата е Явор Йорданов, а идеята е на Симеон Стоилов. Изградена е от стъкло и метал, с купол с 300 кв.м площ и цилиндрична форма. Първото, което ще видите, когато прекрачите прага на Плиоценския парк, е голяма скулптура на овернски мастодонт (Аnancus arvernensis). Височината и е 3,90 м и се намира в центъра на експозиционната зала. До мастодонта е разположен огромен бивник на борсонов мастодонт, открит край село Генерал Инзово, Ямболска област. Втората, по – малка скулптура в центъра на залата е на долихопитек – изкопаема маймуна. И Двете скулптури са дело на художниците Велизар Симеоновски, Ивайло Аврамов и Теодор Нанев. В Плиоценския парк е изложена и възстановка на разкопки, включваща истински кости, открити в района, уникални вкаменелости като бивник и част от небце с кътници на овернски мастодонт, раменни кости на балканска плиоценска патица и кучешки зъб на доплихопитек. В музея има много информационни табели, предоставящи на посетителите интересни факти и снимки за експонатите и за района, дело на учени от БАН. Десет метрова пейзажна диорама представя природата в региона през плиоцена. Представени са изкопаема маймуна, ранноплиоценска мечка, родопски глухар, рододендрон изкопаема сърна, изкопаем тапир, двурог плиоценски носорог магнолия, стадо овернски мастодонти и стадо хипариони. Звуците, издавани от животните, чийто останки са намерени в района, се възпроизвеждат от монтирана в музея озвучителна техника. Плиоценски парк е отворен за посетители от 10.00 до 19.00 часа от март до октомври и от 10.00 до 17.00 часа от ноември до февруари, без почивен ден.

 

Крепост Цепина

Разстояние от Велинград: 18.7 km

Информация: Красивото родопско село Дорково е разположено в планински район, на 14 км от град Велинград. Заобиколено е от красиви горски масиви, на двата бряга на река Мътница. Селото лежи в южните поли на Баташката планина.

На няколко километра северозападно от Дорково се намира крепостта Цепина. Тя е разположена на 1136 надморска височина, на конусовидно възвишение и е една от най – посещаваните забележителности в района.

Крепостта е изследвана не веднъж, открити са останките на тракийско селище, водохранилища, основите на няколко църкви, базилика, некропол и жилища. В сегашния си вид крепост Цепина се е запазила от ХІ и ХІІІ век. При проучвания на района през 1979 г. руски византолог открива изключително ценна и уникална находка – мраморен релеф на светите апостоли Петър и Павел. Релефът днес се намира в Ермитажа в Санкт Петербург.

Археологическите и исторически проучвания показват, че районът е бил владение на племенника на цар Калоян деспот Алексий Слав. Деспотът, живял през ХІІІ век, владеел Родопите, които по това време носели името Славиеви гори. Според стара легенда Алексий Слав взел за жена красивата Изабела – дъщерята на латинския император Хенрих. Когато владетелят отвел младата си съпруга в крепостта, тя се уплашила от мрачните, гъсти гори и високите зебери и възкликнала „Боже мой, тук сигурно ще бъде моят гроб!” Майката на Алексий Слав, която не знаела френски, не разбрала думите и ги взела за благословия, като и отговорила „Дай Боже, Амин!” Младата невеста скоро се разболяла от неизлечима болест и се споминала. Последната и заръка била да бъде погребана на близкия висок връх, за да може когато слънцето изгрява сутрин, да огрява първо нейния гроб. Малко след това деспот Алексий Слав преместил резиденцията си в Мелник.

Районът е изключително красив, а от крепостта се открива красива панорама към високите ридове на планината.

В близост до крепостта се намира хижа „Цепина”.

 

яз. Батак – Цигов Чарк

Разстояние от Велинград: 21 km

 

Информация: Язовир Батак е шестият по големина в България. Намира се в Западните Родопи. Язовирът е на 4 км от Батак, на 12 км от Велинград и на 7 км от Ракитово. Изграден е на р. Мътница. Това е едно предпочитано място за отдих в планината, сред уют и спокойствие и целогодишна възможност за риболов. На западния бряг на яз. Батак е разположен курорта Цигов Чарк. Летовище Дъното е разположено на другия бряг – то е по-спокойно и тихо от Цигов Чарк.

Язовир Батак е наричан още морето на Родопите. Във водите му се лови кефал, костур, толостолоп, червеноперка, както и огромни екземпляри от сом и шаран. Това го прави язовир, в който може да се извади трофеен екземпляр. Районът е с богата фауна и флора, с доста красиви места, подходящи за пикници и останки от старинни развалини. Всичко това в комбинация с резерватите и водните ресурси са прекрасни условия за развитието на туризма и спортния риболов.

Над язовира се издигат живописни върхове – на 200-300 м.н.в. В подножието им, където поляните и водното огледало се срещат се образуват приказни заливчета. В непосредствена близост се издига и 5-ят и 6-ят по височина върхове в невероятната Родопа планина – вр. Голяма Сютка / 2186м.н.в. / и вр. Баташки снежник / 2082 м.н.в. /. Три от 17-те т.нар. биосферни резервата в страната се намират около язовира.

 През зимния сезон курорта „Яз. Батак” е привлекателно място за ценителите на зимните спортове. Има изградена писта, дълга 1500 метра. В долната част е полегата, подходяща за начинаещи. Оборудвана е с 2 въжени влека с ръкохватки. Другата горна част е по-стръмна, там е разположен и паничков влек. На територията на Язовир Батак има много хотели, еднофамилни къщи и вили. В близост са много исторически и културни забележителности в близките градове – Велинград, Пещера и Батак.

 

 

 

Забележителности

Защитени местности

Клептуза – Клептуза е най-големият карстов извор в България с дебит 580-1180 л/с. Намира се на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон. Защитената местност е с площ от 412 хектара и в нея се опазват дървета черен бор на възраст между 100 и 160 години. Горския масив е разположен по склона над извора.

 „Валявиците” – обявена е през 1986 г., с площ 73 хектара по поречието на р. Яденица, с цел опазване на смърчови и елови гори и местообитанията на мечка, сърна, глухар и др.

Рогачица” – обявена 1981 г. с цел опазване на стари елови и смърчови гори в района на УОГС Юндола.

Черновец” /”Арапчал”/ – опазват се местообитанията на застрашените видове глухар и лещарка, намиращи се в района на УОГС – Юндола,  

 

Природни забележителности

Филибелийска поляна” – находище на планинският божур с площ от 1.2 хектара, декоративно и ценно медоносно растение.

Меандрите” – завоите по течението на р. Рибна са обявени за защитени през 1995 г. и са с площ 24,5 хектара. Намират се на 1800м надморска височина в местността Кара тепе.

 Пашови скали – обявен от 1981г., разположени в околностите на Юндола представляват красив скален масив, от който се наблюдава голяма част от Родопите, Рила и Пирин.

 „Сухата Лъка” – намира се в района на Чехльово. В отдела се намират 7 вековни дървета смърч с прави, дебели, здрави и гладки стъбла.

Пещера „Лепеница” – намира се на 9 км югозападно от Велинград. Дължината и е 1525 м.. Образувана е в протерозойски мрамори, с двуетажни галерии, с подземна река и езера.

Славееви скали – скален феномен в близост до Велинград. В близост има археологически обект – светилище

 

 

 

Исторически и археологически обекти

 

Светилище на връх Острец – уникално светилище на тракийското племе беси, което все още се разработва от екипа на проф. Диана Гергова. Открити се ритуален жезъл, украсен със змийски глави, голямо количество богато орнаментирана тракийска култова керамика, многобройни монети от римската епоха. Светилището има потенциал да стане  национален обект

Светилище в м. Свети Илия – намира се над извор Клептуза, мащабен археологически обект на тракийското племе беси от VI в. преди Хр. Наблизо е построен малък храм със същото име.

Параклис Свети Спас – местността е посещавана от незапомнени времена от хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето.

Исторически музейсъздаден 1909 г. съхранява и проучва над 21000 исторически артефакта. Музеят е един от 100-те национални туристически обекта и фигурира в каталога „Музеите на света”, издаван в Мюнхен, Германия.

Църква Св.Троица – това е най – старата черква в региона, построена е през 1816 г. върху основите на стара каменна църква

Елин връх – там има параклис „Свети Илия” /закрилник на домовете на хората”. От върха се открива изключителна гледка към Чепинското корито и Велинград.

 

.

Пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел /24° ИД и 42° СШ/ – намира се над езерото Клептуза и е рядко срещащо се на сушата пресичане на паралел и меридиан с реципрочни цифри.

 

Translate »